Odense Tugthus || H.C. Andersen

 Bygningen huser i dag Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning.

Bygningen huser i dag Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning.

Odense Tugthus, blev opført i 1752 og fungerede som straffeanstalt for fattigfolk fra hele Fyn

Odense Tugthus, blev opført i 1752 og fungerede som straffeanstalt for fattigfolk fra hele Fyn

Da H.C. Andersens mormor blev gift før første gang i 1783 var det med en mand, som kendte Odense Tugthus, datidens fængsel, rigtig godt. Fra 1782 – 1783 havde han nemlig siddet fængslet for at have skudt på en herregårdsejer. H.C. Andersen har også tilbragt tid derinde – dog kun som gæst. Portneren i Tugthuset var en bekendt af familien hvorfor Tugthuset dannede ramme om en af familiens højtider.

H.C. Andersen var dog for bange til at deltage i festlighederne da han ikke kunne lide de indsatte, som fungerede som tjenere ved festen. I romanen ”O.T.beskriver H.C.  Andersen denne grusomme anstalt.

 

Fodsporsruten

H.C. Andersens hus Fødehjemmet er punkt nr. 2 på Fodsporsruten. En rute der fører i H.C.Andersens fodspor rundt i Odense C. Steder, der bliver besøgt, har haft stor betydning for HCA og hans liv.
Læs om alle 13 punkter fra ruten i H.C. Andersens fodspor.

Ruten starter ved Museet og fører videre til Fødehjemmet. Videre fra fødehjemmet går rundt til Sortebrødre Torv,  FattiggårdenVaskepladsen, Statuen bag Domkirken, hen til denne destination, BarndomshjemmetSankt Knuds KirkeOdense RådhusGråbrødre HospitalOdense Slot  og slutter ved Sankt Hans Kirke.

...steder der bliver besøgt har haft stor betydning for HCA og hans liv - Del 2.

…steder der bliver besøgt har haft stor betydning for HCA og hans liv – Del 2.

Del 1 - En rute der fører i H.C.Andersens fodspor rundt i Odense C...

Del 1 – En rute der fører i H.C.Andersens fodspor rundt i Odense C…

Visit Andersen testede ruten, hvilket kan ses i filmen på YouTube under titlen “Visit Andersen i H. C. Andersens Fodspor rundt i Odense“.

Filmen handler om den dag, hvor Visit Andersen tog på tur rundt i Odense d. 5.8.2014 for at få en fornemmelse af H. C. Andersens Odense. To praktikanter og deres vejleder gik således i H. C. Andersens Fodspor, slog sig ned i Lotze Have for at se H. C. Andersen Paradens stykke: “20 eventyr på 20 minutter” og afprøvede digitale ruter og informationskilder om fodsporsruten.

Filmen er stykket sammen af billederne fra turen, sådan at filmen er en stumfilm bestående af stilbilleder og spøjse indslag. Musikken er fra en silent movie.
Billederne er taget af Malene Guldberg Pedersen, Malene Hesselholt Laursen og Sandie Renée Olesen.

Det er også muligt at læse om Malene og Isabellas oplevelser med de digitale ruter. Malene har skrevet en anmeldelse over de anvendte apps: Forvirrende Fodsporstur i H. C. Andersens Fodspor, mens Isabella skrev om en tøsetur udenfor kontoret, men med et fortsat fokus på den kære eventyrdigter: Tøser på tur – i H. C. Andersens fodspor.

Visit Andersen på tur i H.C. Andersens Fodspor

Visit Andersen på tur i H.C. Andersens Fodspor

 

Adresse:
Odense Tugthus, 36 Klaregade Odense C