Vaskepladsen || H.C. Andersen

H.C. Andersens mor arbejdede som vaskekone ved åren på en af de mange vaskepladser.

H.C. Andersens mor arbejdede som vaskekone ved åen på en af de mange vaskepladser.

“Jo, hun duede!” sagde den gamle Pige og saae op imod Himlen. “Jeg veed det fra mange Aar og fra den sidste Nat. Jeg siger Dig, hun duede! og vor Herre i Himmeriges Rige siger det med, lad Verden kun sige: hun duede ikke!”

Således slutter H.C. Andersens historie (“Hun duede Ikke”) om moderen ved Vaskepladsen. Hun arbejde som vaskekone ved åen på en af de mange vaskepladser. Det var utroligt hårdt arbejde for hende og de matte ofte stå med længe I det kolde vand, hun brugte derfor alkohol til at varme sig med. H.C. Andersens mor døde I 1833 af sin afhængighed, som havde udviklet sig til sygdommen delirium tremens. Forfatteren kunne dengang ikke hjælpe hende men efter mange år genoprettede han moderens værdighed ed eventyret “Hun duede ikke”. I eventyret forsvare han hende mod al den fordømmelse verden lagde mod hende, og tegnede I stedet et vemodigt billede af sin barndom, hvori man I stedet kunne se hans mor som en kvinde med utroligt hårde livsvilkår men med en stor kærlighed til sit barn.

 

Fodsporsruten

H.C. Andersens hus Fødehjemmet er punkt nr. 2 på Fodsporsruten. En rute der fører i H.C.Andersens fodspor rundt i Odense C. Steder, der bliver besøgt, har haft stor betydning for HCA og hans liv.

Ruten starter ved Museet og fører videre til Fødehjemmet. Videre fra fødehjemmet går rundt til Sortebrødre Torv,  Fattiggården, hen til denne destination, Statuen bag DomkirkenOdense TugthusBarndomshjemmetSankt Knuds KirkeOdense RådhusGråbrødre HospitalOdense Slot  og slutter ved Sankt Hans Kirke.

...steder der bliver besøgt har haft stor betydning for HCA og hans liv - Del 2.

…steder der bliver besøgt har haft stor betydning for HCA og hans liv – Del 2.

Del 1 - En rute der fører i H.C.Andersens fodspor rundt i Odense C...

Del 1 – En rute der fører i H.C.Andersens fodspor rundt i Odense C…

Visit Andersen testede ruten, hvilket kan ses i filmen på YouTube under titlen “Visit Andersen i H. C. Andersens Fodspor rundt i Odense“.

Filmen handler om den dag, hvor Visit Andersen tog på tur rundt i Odense d. 5.8.2014 for at få en fornemmelse af H. C. Andersens Odense. To praktikanter og deres vejleder gik således i H. C. Andersens Fodspor, slog sig ned i Lotze Have for at se H. C. Andersen Paradens stykke: “20 eventyr på 20 minutter” og afprøvede digitale ruter og informationskilder om fodsporsruten.

Filmen er stykket sammen af billederne fra turen, sådan at filmen er en stumfilm bestående af stilbilleder og spøjse indslag. Musikken er fra en silent movie.
Billederne er taget af Malene Guldberg Pedersen, Malene Hesselholt Laursen og Sandie Renée Olesen.

Det er også muligt at læse om Malene og Isabellas oplevelser med de digitale ruter. Malene har skrevet en anmeldelse over de anvendte apps: Forvirrende Fodsporstur i H. C. Andersens Fodspor, mens Isabella skrev om en tøsetur udenfor kontoret, men med et fortsat fokus på den kære eventyrdigter: Tøser på tur – i H. C. Andersens fodspor.

Visit Andersen på tur i H.C. Andersens Fodspor

Visit Andersen på tur i H.C. Andersens Fodspor

Adresse:
Vaskepladsen, Vaskepladsen Odense C Odense