Gråbrødre Hospital || H.C. Andersen
Gråbrødre hospital var på H.C. Andersens tid et helt kompleks med kirke, hospital samt en ”dårekiste” – en anstalt for sindssyge. Her passede H.C. Andersens farmor haven, farfaren blev i 1823 indlagt som galning, og ti år efter, var det også her, at hans mor døde, dybt alkoholiseret, i salen under taget i fattigstiftelsen eller ”Doctors Boder” som det hed dengang.
På dette hospital hørte H.C. Andersen mange historier fra de gamle fattige og han lå udenfor husene og hørte på de ”Bindegales” sange, forbandelser og rablen med både fascination og skræk.
Kirken på pladsen er i dag revet ned efter at Napoleons spanske hjælpetropper hærgende havde forladt den. Men endnu står en del af de gamle bygninger.
Fodsporsruten
H.C. Andersens hus Fødehjemmet er punkt nr. 2 på Fodsporsruten. En rute der fører i H.C.Andersens fodspor rundt i Odense C. Steder, der bliver besøgt, har haft stor betydning for HCA og hans liv. Læs om alle rutens 13 destinationer i H.C. Andersens fodspor.
Ruten starter ved Museet og fører videre til Fødehjemmet. Videre fra fødehjemmet går rundt til Sortebrødre Torv, Fattiggården, Vaskepladsen, Statuen bag Domkirken, Odense Tugthus, Barndomshjemmet, Sankt Knuds Kirke, Odense Rådhus, hen til denne destination, Odense Slot og slutter ved Sankt Hans Kirke.
Visit Andersen testede ruten, hvilket kan ses i filmen på YouTube under titlen “Visit Andersen i H. C. Andersens Fodspor rundt i Odense“.
Filmen handler om den dag, hvor Visit Andersen tog på tur rundt i Odense d. 5.8.2014 for at få en fornemmelse af H. C. Andersens Odense. To praktikanter og deres vejleder gik således i H. C. Andersens Fodspor, slog sig ned i Lotze Have for at se H. C. Andersen Paradens stykke: “20 eventyr på 20 minutter” og afprøvede digitale ruter og informationskilder om fodsporsruten.
Filmen er stykket sammen af billederne fra turen, sådan at filmen er en stumfilm bestående af stilbilleder og spøjse indslag. Musikken er fra en silent movie.
Billederne er taget af Malene Guldberg Pedersen, Malene Hesselholt Laursen og Sandie Renée Olesen.
Det er også muligt at læse om Malene og Isabellas oplevelser med de digitale ruter. Malene har skrevet en anmeldelse over de anvendte apps: Forvirrende Fodsporstur i H. C. Andersens Fodspor, mens Isabella skrev om en tøsetur udenfor kontoret, men med et fortsat fokus på den kære eventyrdigter: Tøser på tur – i H. C. Andersens fodspor.