Tinderbox Festival Pressemøde
Tinderbox Festival Pressemøde
Af Malene Hesselholt Laursen, 3.09.2014
redigeret af Sandie Renée Olesen.
Danmark og Odenses nye byfestival hedder Tinderbox Festival. Denne nye musikfestival vil løbe af stablen første gang i dagene 26.-28. juni 2015 og 10 år frem. Det blev afsløret på pressemødet, at Odense Kommune går massivt ind i at få den nye rockfestival Tinderbox op at stå.
Til projektet har Odense Kommune investeret 23 millioner kroner, indgået en kontrakt med folkene bag Northside Festivalen og gået sammen med det private erhvervsliv og offentlige institutioner i et partnerskab – Odense&Co.
Tinderbox Festivalen sætter altså gang i en masse projekter som bl.a. ombygning af Tusindårsskoven til en festivalplads og nye veje. Alt sammen så Odenses nye festival kan måle sig med andre festivaler i europæisk klasse.
Læs mere om Tinderbox Festivalen her
Visit Andersen til pressemøde på Tinderbox Festival
Da vi hos Visit Andersen hørte, der skulle være en rockfestival i Odense, var vi henrykte . Men da vi hørte navnet på festivalen, blev vi ekstatiske! TINDERBOX FESTIVAL rimer på festfyrværkeri, opfyldning af ønsker og det halve kongerige som det kendes bedst fra H.C. Andersens eventyr ”Fyrtøjet”. Og festivalen som kommer til Odense i 2015 planlægges til at blive en rockfestival og i stil med Northside Festivalen.
Visit Andersens begejstring over Tinderbox projektet førte os til Tinderbox Festivalens pressemøde på Odense Rådhus den 3. September. Vi ville vide mere om planerne for musikfestivalen – hvor skal den afholdes – hvornår skal den afholdes – hvilken slags festival kan vi forvente og hvad har pressen, borgmesteren og arrangørerne at fortælle om festivalsprojektet?
Tinderbox som et politisk foretagende
Pressemødet fandts sted i et af Odense Rådhus’ mødelokaler. Vi kom tidligt til mødet og iagttog, hvordan pressen kørte sig i position. Da klokken slog 11.15 var lokalet propfyldt. Mange forskellige slags nyhedsmedier var mødt talstærkt op, men til pressemødet var der også andre nysgerrige interesserede at finde og ikke mindst projektets hovedpersoner. Pressemødet blev også sendt live af Tv2Fyn.
Talstærkt fremmøde og iskolde facts
Inden pressemødet gik i gang, fik vi uddelt et faktaark. I faktaarket fremgik det, at Odense Kommune har indgået en 10-årig aftale med selskabet Tinderbox Enterainment vedrørende denne internationale musikfestival. Endvidere var det oplyst, at festivalen starter i 2015, og festivalen vil finde sted i Tusindårsskoven den sidste weekend i juni, hvert år.
Yderligere informationer på arket var omkring de økonomiske og juridiske fakta samt hvilken effekt denne festival forventes at have på Odense som by. Ifølge faktaarket forventes det i høj grad, at projektet vil skabe høj vækst med de ca. 30.000 gæster og for at få gang i denne vækst, vil Odense Kommune skyde over 23 millioner kroner i projektet.
Rådmandsstablen samlet
Ved pressemødets mikrofonspækkede langbord sad Eventchef for Odense&Co, Ronnie Hansen, Rådmand Steen Møller, By -og Kultur rådmand Jane Jegind, Borgermester Anker Boye, Arrangør (for bl.a. Northside) Brian Nielsen, Direktør for Beatbox Concerts Mads Sørensen, Head of Festival booking hos Scorpio Stephan Thanscheidt og Rådmand Susanne Ursula Hansen.
Pressemødet – Tinderbox Festival
Odenses borgmester, Anker Boye, startede pressemødet med at byde velkommen og præsenterede med lys i øjnene, at den nye festival anno 2015 vil lyde af navnet ”Tinderbox”. Han fortsætte videre sin snak med mod i stemmen, da han fortalte om, hvordan han ser festivalen som en stor vision om Odense som storby. En stor festival midt i Odense må altså være med til Odenses anerkendelse som en storby.
Tusindårsskoven
Med midt i Odense mener han Tusindårsskoven, som han ligeledes beskriver som stedet, der har rammerne til det – eller om ikke andet vil det få det. Skoven blev anlagt i 1988 og fylder flere tusinde kvadratmeter i skønne omgivelser. Skoven har tidligere været sted for adskillige arrangementer og festivaler.
Anker Boye gjorde en dyd ud af at fortælle, at denne festival vil blive af særdeles større kaliber end tidligere arrangementer i Tusindårsskoven. Odense Kommune har nemlig givet penge til, at Tusindårsskoven vil blive udvidet, ændret og optimeret i løbet af næste år, for at blive klar til denne musikfestival.
Den store interesse er ikke kun politisk
Mens Anker Boye fortæller om visionerne for festivalen, bliver han afbrudt af sin politiske modstander Jane Jegind. Der bliver delt store smil og blikke mellem de to modsatrettede politikere. Jane Jegind stjæl ordet for at fortsætte snakken om den kommende festivals visioner med begejstring.
Begejstret Jane Jegind
Jane Jegind forklarede, hvordan hun ser festivalen som en mulighed for at få involveret erhvervs- og kulturlivet i Odense, som på hele Fyn, og lade Odense nå ud over landets grænser. Hun ser desuden frem til en festival med musik for folk i hendes alder og generelt for et lidt bredere publikum. Det sidste blev sagt med et bredt, oprigtigt smil til de fremmødte.
Entusiastisk arrangør
Inden de udsendte nyhedsfolk kunne få rykket en tændt mikrofon over, begyndte Brian Nielsen at forklare om hele projektet ”Tinderbox”. Han forklarede, at han ser det som et projekt lignende ”Northside”. Brian Nielsen er kendt som arrangøren bag den populære Northside Festival, der startede i 2010.
Om festivalen siger han, at Northside Festivalen er Danmarks mindste og grimmeste festival eller det var den tilbage i 2010. Han supplerede med et kækt smil over til Anker Boye, og fulgte op med at sige, at kommentaren selvfølgelig ikke handlede om at fjerne samtlige træer i Tusindsårsskoven, men at festivalen vil kræve nogle ændringer for at kunne få så meget sceneopsætning samt boder til at kunne være der.
Nysgerrige journalister til Brian Nielsen
Brian Nielsen ville ikke nævne nogen navne på de tiltænkte kunstnere: ”da der jo skal være overraskelser til senere”, men han afviste ikke, at det kunne være en af tidens med populære rappere, Kanye West. Da ordet konkurrenter fremkom ved en journalist spørgsmål, fik alle de tilstedeværende journalister spændte blikke. Køligt svarede Brian Nielsen igen med et smil på læben, at han nok selv er en stor konkurrent, idet han er medlem af et andet (festival)udvalg, ”så det må siges at være et ambitiøst projekt jeg sætter igang”, smågriner Brian Nielsen.
Økonomi og fremtidsaspekter
Spørgsmålsrunden fra pressen står næst, og det første spørgsmål lyde: ”hvorledes det kan være, at Odense Kommune går ind i et så stort projekt og skyder over 23 millioner ind i det?”
Ronnie Hansen fra Odense&Co forklarede, at det mest skyldes forskellen mellem byfestival og en campingfestival, såsom Langelands festivalen. ”En Byfestival er det bedste at engagere sig i. Det viser alle undersøgelser også med hensyn til afledt omsætning. Derfor går Odense Kommune ind i det” udtrykker han, mens han forklarede, at der er blevet analyseret om alle aspekter og at det kun vil gavne Odense med en festival i denne kaliber.
Spørgsmålene vendte sig stille til et punkt om hvorledes det kan være, at Odense Kommune vælger at støtte med et stort millionbeløb over 5 år, når der nu står, at det er et 10-årigt samarbejde: ”Forventer I at det kommer til at gå i opløsning efter 5 år?” spørger en journalist.
Brian Nielsen forklarede med sikkerhed i stemmen, at projektet ikke er sat i verden for at give underskud, og efter 5 år burde festivalen kunne løfte sig selv, og hermed give en form for overskud. ”Det tager fem år at bygge en festival. Vi arbejder efter at komme i nul første år”, udtaler han.
Og de to tilstedeværende toppolitikere, Jegind og Boye, kom på banen og forklarede, at de penge, der er skudt i projektet, er til for at løfte Odenses Kultur- og Erhvervsliv. Som Jegind pænt forklarede efter flere journalister havde været på banen angående det høje millionbeløb, ”Lad os se det positive i at Odense endelig får noget i International kaliber på banen”.
Projektet er et samabejde mellem professionelle parter og der er analyseret længe om det kan lade sig gøre – det er helt klart den fornemmelse, man får fra hovedpersonerne på pressemødet. Som Anker Boye sagde med et smil på læben, og et bestemt toneleje: ” “De” bygger en festival, og “vi” bygger en by. Efter fem år finansierer kommunen ikke aktiviterer ind i festivalen”
Lokalt samarbejde
Brian Nielsen forklarede yderligere, at han forventer et billede som i Aarhus på ”Northside” festivalen. Et billede hvor der et tegnet et samarbejde med lokale leverandører af alle slags løsninger.” Indgangsvinkel er, at vi snakker med alle i Odense, der har lyst til at være med” forklarede han.
Der blev ligeledes spurgt indtil, hvordan de vil overkomme ”overnatningsproblemet”, når det nu er en byfestival der strækker sig over flere dage. Brian Nielsen forklarede, at som han har set det i Aarhus, sådan forventer han det også her i Odense. ”Vedr. hotelkapacitet er folk trænede i at booke boliger. Bytter og låner af hinanden. Besøger venner og familie. Vores festivaler med 30 – 40.000 mennesker; folk løser det” fortalte han.
Jane Jegind tilføjede yderligere, at dette er endnu en fordel for Odense og dens fremtidige vækst. ”Tiltag som Tinderbox vil gøre Odense til storby” udtaler hun. ”Ved at der kommer en festival med så mange gæster, vil der blive skabt et behov for flere hoteller og lignende, hvilket giver vækst i erhvervslivet.”
Bred målgruppe
Da Brian Nielsen blev spurgt hvem den fremtidige målgruppe præcist ville være, gav han udtryk for, at det på nuværende tidspunkt ikke er til at sige. Hele festivalskonceptet er blevet stort i Danmark, både éndags-, weekend- og heluges-festivaler. Det forventes, at alders-lejet vil være 20-50 årige – sammenligneligt med de andre store festivaler. Brian Nielsen udtalte: ”Vi skal ikke opdrage på publikummet”, hvilket sendte et smil igennem hovedpersonerne og flere af de fremmødte presse- og civil folk.
Da spørgsmålene omkring det store beløb Odense Kommune vendte tilbage, blev der fokuseret meget på, hvorledes Anker Boye og de øvrige hovedpersoner forventer, at festivalen ikke kommer til at køre – og om det så vil være spildte penge – kommer Jane Jegind på banen: ”Jeg vil hellere tage udgangspunkt i, at det bliver en succes. Jeg ville foretrække at blive spurgt til om, Odense har mulighed for at være med efter de 10 år der er i spil, rent tidsmæssigt”. Med tryk på succes fortsatte hun med at tale om samarbejdet mellem Odense Kommune, Tinderbox Enterainment, Beatbox og Scorpio: ”Vi tror på, at det her er godt supplement. At få nogle udefra, som inspirerer. Vi tror på læring begge veje rundt, og at man kan lade sig inspirere af hinanden til glæde for kulturlivet”.
Følg succesen fra Bråvalla
Da en reporter pludselig vendte spørgsmålene mod den indtil videre tavse Stephan Thanscheidt fra Scorpio, fløj en engel igennem lokalet. Brian Nielsen slog straks over i engelsk og oversatte journalistens spørgsmål: ”Vil Tinderbox blive en lige så stor succes som musikfestivalen i Sverige, Bråvalla?” .
Det var ved dette spørgsmål, at det internationale aspekt kom frem på pressemødet.
På det mest flydende engelsk svarede Stephan Thanscheidt, manden bag succesen fra musikfestivalen i Sverige, at det giver god synergi at være med for Scorpio – ”vi er allerede i Sverige, Skandinavien”. Han gav, som alle andre på pressemødet, udtryk for, at han tror på succes. ”I Sverige skabte vi succes på to år, og det er rart, men det er ikke nødvendigvis realistisk i Odense” udtrykte han. ”Det kan og vil nok tage flere år”. Brian Nielsen tilføjede, at i løbet af 5 år var ”Northside” blevet en succes i Aarhus, hvilket han godt kunne se samme billede for ”Tinderbox” her i Odense.
Anker Boye gav som afslutning udtryk for, at han glæder sig til hele projektet. ”Vi er glade for at lægge by til. Odense er uddannelses- og vækstby. Vi er i eventyrets by, og deraf navnet Tinderbox (festivalnavn, red.). Vi gør det for Fyn.” udtrykker han med et optimistisk smil ud til hele rummet.
Det samme gør vi her hos Visit Andersen. Vi glæder os til at se, hvordan udviklingen bliver af hele musikfestivalen, og vi er spændte på at mærke den eventyrlige spænding sprede sig lokalt, nationalt og sågar internationalt. Tinderbox & Tusindårsskoven – Fyrtøjet & Festival – så bliver det vist ikke mere eventyrligt!