Den Lille Havfrue på Langlinie i København

Den lille havfrue er en skulptur på Langelinie i København, der byder rejsende velkommen i Københavns Havn og er en af Danmarks største turistattraktioner. Den skal illustrere H.C. Andersens eventyr Den lille Havfrue. Skulpturen var en gave til København, skænket af brygger Carl Jacobsen og udført af billedhuggeren Edvard Eriksen. Som model til skulpturen brugte Edvard Eriksen sin kone, Eline Eriksen. Statuen blev opstillet permanent på Langelinie den 23. august 1913.

Den Lille Havfrue - skulptur på Langelinie i København - er en af Danmarks største turistattraktioner. Den illustrerer H.C. Andersens eventyr af samme navn.

 

 

 

Nyfortolkning af Den Lille Havfrue 2014

Under H. C. Andersen Festivals 2014 kom den verdenskendte, hollandske kunstner Leon Keer og udyøvede magisk 3D Street Art på Vestergade – Odenses gågade – foran åbningen til Brandts Passage.

Street art’en er lavet sådan, at gågaden åbner sig og indeholder et kig ned i et ocean. Den lille havfrue sidder på en sten, der rager op over vandoverfladen, foran hende på stenene findes en flaskepost – og det ligner, at den er til at samle op. Det samme gør konkylien til højre i billedet, nederst. Oceanet er et blå hav med flere dybder, der indeholder flere genstande, f.eks. en bro ned til en mellemgrund, hvor der er en forlist båd, en gangbro og fisk.

På billedet ses Isabella i hopla: “I’m falling”. Det ligner at Isabella er ved at falde ned i billedets blå vand for at gøre billedets havfrue selskab.

Den lille havfrue - kunst - Brandts Passage - H. C. Andersen - Odense

Andre tolkninger af havfruen er blandt andet at finde i Ansgars Anlæg som skulptur, Odense, af Pauli Olsen.

 

 

Eventyret om den lille havfrue

Den Lille Havfrue er et eventyr af H. C. Andersen om havfruen, der forelsker sig i menneskeprinsen. Hun redder ham og vil opgive sit liv for hans.
“Den lille Havfrue” blev offentliggjort for første gang 7. april 1837. Værket udkom som en del af Eventyr, fortalte for Børn. Første Samling. Tredie Hefte. 1837. Værket udkom senere (18. december 1849) som en del af Eventyr. 1850. Værket udkom senere (15. december 1862) som en del af Eventyr og Historier. Første Bind. 1862.

 

Adresse:
Langelinie, Langelinie København Ø DK