Manuskript fundet på Knuthenborg
Under en oprydning i en gammel stald dukkede et håndskrevet manuskript op fra H.C. Andersens hånd. Det var Christoffer Knuth, tipoldebarnet til lensgreve Eggert Knuth, der fandt denne litteraturhistoriske skat. Der er blevet gjort mange spekulationer, fordi Andersen aldrig selv har været på Knuthenborg Gods, men han skrev sammen med Eggert Knuth, og manuskriptet menes at være en foræring til lollikeren.
Et vaskeægte eventyr
Professor og centerleder ved H.C. Andersens Centeret ved Syddansk Universitet, Johannes Nørregaard Frandsen, og overinspektør ved Odense Bys Museer og H.C. Andersens Hus, Ejnar Stig Askgaard tog en onsdag sidst i maj til Knuthenborg Gods for at vurdere, om fundet var et vaskeægte eventyr af tidens største eventyrdigter.
H.C. Andersen skrev i 1861 eventyret Psyken. Det Kongelige Bibliotek har allerede en kladde til eventyret, men manuskriptet fra Knuthenborg Gods regnes med at være det sidste før den endelige publicerede version. H.C. Andersen var kendt for sine mange rettelser, skitser og perfektionisme.
Manuskriptet var ingen skuffelse
Herrerne blev ikke skuffede. De var ikke længe om at fastslå manuskriptets ægthed ud fra opsætningen, håndskriften og papiret. Johannes udtaler: ”Der er kun én, der har de der svingninger” og han fastslår, at der ingen tvivl er, for det er skrevet med HCAs stålpen. Øverst i højre hjørne står: ”Psyken skrevet i Rom H.C. Andersen”. En af manuskriptet overklipninger er et kasseret brev af H.C. Andersen, skrevet i København d. 18. november 1861.
På højde med fundet af guldhornene
Manuskriptet er fyldt med blækklatter, overstregninger og rettelser, og forskere ser frem til at skulle studere videre på H.C. Andersen arbejdsproces, sammenligne med den originalt publicerede version og høre om konservatoriets vurdering af de underliggende tegn.
Ejnar siger med stor begejstring, at H.C. Andersen er en: ”Sprogdoktor”.
Manuskriptet er velbevaret, og der findes ikke længere nogen manuskripter i privat eje, så vidt det vides. Hvilket gør dette fund endnu mere ekstraordinært.
Se eksperternes begejstring og hør hvordan du i efteråret kan se udstillingen.
En større oprydning førte til et fund af en litteraturhistorisk skat
Lensgreveparret Christoffer og Stephanie Knuth overtog Knuthenborg Gods efter lensgreve Adam Wilhelm Knuth døde for halvandet år siden. De anede ikke, at de var i besiddelse med denne litteraturhistoriske skat.
Efter manuskriptet er blevet vurderet til at være ægte, har Christoffer planer om at opbevare manuskriptet i en bankboks i Nykøbing, indtil det skal udstilles i efterårsferien i samarbejde med Museum Lolland Falster.