13. december – Lucia dag
Lucia dag
13. december
Skrevet af Eva Munk Nielsen
Hver gang det bliver den 13. december, så ved man at det bliver en spændende dag. Lucia-dag er en gammel tradition, som stammer fra 300-tallet i Italien, og som senere er blevet adapteret i Norden. Dagen handler om at få lyset frem i mørket, og hertil hører Lucia-optoget, som mange skoler år efter år opfører for at fastholde den fine tradition. Den hellige Lucia bar lys på hovedet, så hun kunne benytte begge hænder til at hjælpe de mange fattige – så som julen, så handler Lucia-dag også om næstekærlighed og huske lyset og de gode ting i mørket.
Lucia ofrede nemlig sig selv for at kunne hjælpe andre. Hun blev henrettet pga. sine gerninger.
I Tivoli i København er der også Lucia-optog, som tager udgangspunkt fra H.C. Andersen-slottet i hjertet af tivoli.
Nu bæres lyset frem
Hvis du selv har lyst til gå Lucia-optog, så medfølger teksten herunder:
“Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone
Nu på Lucia-dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia
Her ved vor ønskefest
sangen skal klinge
gaver til hver en gæst
glad vil du bringe.
Skænk os af lykkens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia”
Lucia-brød
For mange hører det også med til traditionen at bage Lucia-brød.
De er lækre, velsmagende og nemme at bage.
Find opskriften på ARLA – vi har den også her:
12 stk. per portion:
75 g smør
1½ dl mælk
25 g gær
1 tsk sukker
1/4 tsk safrantråde (ca. 1/4 gram)
1 æg
½ tsk groft salt
400g hvedemel
Pensling
sammenpiskede æg
Pynt
korender
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og rør gæren ud heri. Stød sukker og safrantråde i en morter, til safrantrådene er helt knust. Rør “safransukkeret” i mælkeblandingen sammen med de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en ske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 12 stykker. Tril fx nogle stykker i fingertykke pølser, der formes til S”er.
Del de andre stykker dej i hver 3 dele og tril dem til 13 cm lange pølser. Form pølserne til figurer, se billede. Læg luciabrødene på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 min. Pensl brødene med æg, pynt med korender og bag luciabrødene midt i ovnen.
Server evt. luciabrødene med koldt smør.
Tips
Safran kan erstattes af ½ tsk stødt gurkemeje. Korender kan erstattes af rosiner.
Bagetid
Ca. 12 min. ved 225°.
Husk lyset i mørket
Traditionen om Lucia er også symbolsk. Lyset som forsøger at holde sig levende i mørket symboliserer positiviteten og den positive indstilling i hårde perioder i menneskets liv.
Det arbejder flere kunstnere også med, bl.a. songwriteren Eva Lucia.
Hør hendes sang “The Light in Winter”